Blog
utorak, kolovoz 7, 2012


Nakon duže stanke novogradiški kino klub već treći tjedan nastavlja sa projekcijama filmskih klasika.

Nakon Barbarelle, Pizzerie kamikaze i Rata dugmadi večeras u 21 h u Staroj NAMI počinje projekcija filma Cigani lete u nebo (1975.g.).

Režiju potpisuje rumunjski redatelj Emil Loteanu a scenario filma počiva na dvjema pričama Maksima Gorkog (nesretna ljubav lijepe ciganke i konjokradice). Godinu dana nakon što se film počeo prikazivati postao je u tadašnjem SSSR-u najposjećeniji film godine sa 69,4 milijuna prodanih ulaznica.

Glazbu u filmu izvodi profesionalni ansambl zakarpatskih Roma, jedan od brojnih ansambala koji su nastali u bivšem SSSR-u nakon 2. svjetskog rata.

Opće prihvaćena povijesna činjenica kaže kako su Romi doselili u Rusiju tijekom 18. st. iz Poljske. Kada je 1812.g. Napoleon započeo pohod na Rusiju najveće zajednice Roma u Moskvi i Petrogradu ruskoj su konjici stavili na raspolaganje veliki broj kvalitetnih konja a vojsci velike količine novca. U 2. svjetskom ratu veliki broj Roma je bio angažiran u ratnim operacijama protiv invazije triju Hitlerovih armija, praktički u svim rodovima ruske vojske – od pješadije, artiljerije, zrakoplovstva do saniteta.

Već u 19. st. Romi su u Moskvi i Petrogradu imali profesionalne kazališne grupe koje su pod vodstvom Nikolaia Shihskina nastupile 1886.g. u opereti Ciganske pjesme

Već iduće godine romski pjevači i plesači nastupili su u premijeri Straussove opere Der Zigeunerbaron u moskovskom Maly teatru, samo dvije godine nakon što je opera premijerno prikazana u Beču. Godinu dana kasnije, 1888.g.,u Maly teatru izvedena je prva opereta na romskom jeziku Djeca šume koja se prikazivala punih 18 godina.

Prvi romski kazališni i glazbeni studio Indo-Romen osnovan je u Moskvi 1931. i djeluje sve do danas pod nazivom Romen kao jedini profesionalni kazališno-glazbeni studio Roma u svijetu.

http://www.teatr-romen.ru/

Besplatne tjedne filmske projekcije Kino komune nastavljaju se nakon Novogradiškog glazbenog ljeta.

 

kino-komuna @ 19:35 |Komentiraj | Komentari: 0
subota, srpanj 28, 2012Petak, 3. kolovoza 2012. u 21 sat, stara robna kuća, Gajeva 1, ulaz besplatan
 

Rat dugmadi (The War of the Buttons )

Suparništvo djece dvaju zabačenih francuskih sela ne poznaje granice
U Ratu dugmadi vodi se »strašni« rat između dječaka iz dvaju francuskih sela. I taj je rat, kao i mnogi drugi, izbio iz beznačajnoga razloga. Nakon početnog nesnalaženja, dječaci su ustrojili svoje vojske, imaju svoje generale, ratne proračune, rizničare, tajna skloništa, junake, ali i kukavice i izdajice. Rat se vodio s promjenljivom srećom, mimo znanja roditelja, učitelja i župnika, ali kad se pojavio kukavica i izdao, stvari su krenule naopako ... Ovo je najsmješniji i najzabavniji rat, ali za njegove sudionike on je pitanje života ili smrti, ozbiljan kao rat u kome je stradao autor Louis Pergaud.

 

kino-komuna @ 15:42 |Komentiraj | Komentari: 0
srijeda, srpanj 25, 2012


Petak, 27. srpnja 2012. u 21 sat, stara robna kuća, Gajeva 1, ulaz besplatan

Nakon projekcije Barbarelle u petak nešto sasvim drugačije:  film hrvatskog reditelja Gorana Dukića sa najvećeg svjetskog festivala nezavisnih filmaša Sundance 2006.g.
U glazbenoj podlozi: gipsy punk band Gogol bordello, Tom Waits (također glumi u filmu) i Joy Division. Mjesto i vrijeme: Amerika, čistilište za samoubojice,  život nakon smrti + serija čuda nevjerojatno izdržljivog mehanizma poznatijeg kao ljudsko srce (ljubav…). Ulaz slobodan….

Poanta filma: pozitiva.

Wristcutters: a love story, ili u stripovskom izdanju pod naslovom Pizzeria kamikaze, snimljen je u Americi početkom 2000. g. .sa budžetom od samo milijun dolara.   Označen kao žanrovska mješavina  fantastike, pametne komedije i ljubavne priče film je na Sundance festivalu bio nominiran za nagradu Velikog žirija, osvojio je prvu nagradu filmskih festivala u Seattleu i Philadelphiji te nagradu publike u Motovunu 2006.g.

Isti New York Times koji je zamalo pokopao novog Battmana i Spielbergovog Ratnog konja ocijenio je Wristcutters “originalnim”, film je bio izbor dana  glavnog filmskog kritičara NYT-a Anthony Oliver Scotta: “pomaknuti šarm apsurda učinio je od potencijalno jezovite teme dirljivu avanturu.  Wristcutters spada u najrjeđu vrstu: originalno je ekscentričan”.

Projekcija počinje u 21 h. Film traje 91 minutu + 10-ak minuta uvoda o filmu + 30 i više minuta after party.

 

 

kino-komuna @ 11:28 |Komentiraj | Komentari: 0
utorak, srpanj 3, 2012


Petak, 20. srpnja 2012. u 21 sat, Društveni dom, ulaz besplatan

SPOJ UMJETNOSTI
Kultni filmski junaci nastali prema stripu

U dalekoj budućnosti, vrlo seksi žena ima zadatak pronaći i zaustaviti zlog Durand-Durand. Na putu susreće razne neobične ljude.

Redatelj: Roger Vadim
Pisci: Jean-Claude Forest (strip "Barbarella"), Claude Brulé (pisac suradnik),
Zvijezde filma: Jane Fonda, John Phillip Law i Anita Pallenberg

Superjunaci su fiktivni likovi nevjerojatnih fizičkih i mentalnih sposobnosti, predani očuvanju mira i borbi za slobodu prosječnog puka

Tako ih barem opisuje enciklopedija internetskog znanja, Wikipedia. Otkada se Supermen 1938. pojavio u stripu, superjunaci su postali sastavni i nezamjenjivi dio urbane kulture. Oni imaju jaku moć nad našom kolektivnom maštom, služeći kao utjelovljenja naših nada, snova i želja. Slika su naših društvenih i političkih stvarnosti, ali i razmišljanja o našoj seksualnosti i tjelesnosti kroz idealizirana i objektivizirana viđenja ljudskog tijela.

Pojednostavljeno – superjunaci su cool, a svatko od nas je bar jednom u životu poželio posuditi neku od njihovih supermoći. Mnogi od njih su nas kroz godine inspirirali na razne načine, a posljednje smo vrijeme svjedoci sve češćeg prebjega superjunaka s koloriranih stranica na filmsko platno. Prisjetimo se kako je sve počelo...

Barbarella
Jedna od prvih uspješnih ekranizacija stripa nastala je davne 1968. godine, a riječ je o filmskom uratku Rogera Vadima, 'Barbarelli'. Razlog megaplanetarnog uspjeha vjerojatno je pojava Jane Fonde u razgolićenoj ulozi svemirske agentice koja putuje galaksijom u brojim avanturama boreći se protiv zla i nepravde, gubeći iz borde u borbu sve više dijelova svoje seksi odjeće.

Film nastaje prema istoimenom stripu koji je šezdesetih godina osmislio Jean-Claude Forest, a smatra se jednim od prvim filmova koje spaja elemente znanstvene fantastike i erotike. Iako je film financijski propao i kod kritike nije baš dobio riječi hvale, dosegao je kultni status te je još desetljećima kasnije imao ogroman utjecaj na pop-kulturu, a posebice glazbu.

Jane Fonda nakon filma postaje seks simbol tog vremena, a njezin lik se veže uz seksualnu revoluciju i emancipaciju žena. Nezaboravna scena u kojem svemirska djeva Barbarella uništava Orgasmatron stroj koji muči stanovništvo svemira orgazmima nosi se rukom pod ruku s legendarnom i bezbroj puta kopiranom uvodnom sekvencom Barbarellinog presvlačenja iz svemirskog odjela u nešto udobnije.

S obzirom na sadržaj filma obratite pažnju na službeni PG rating (Parental Guide) – Preporučena roditeljska pažnja.

http://www.tportal.hr/showtime/film/125033/Kultni-filmski-junaci-nastali-prema-stripu.html

 

 

kino-komuna @ 14:23 |Komentiraj | Komentari: 0
četvrtak, listopad 27, 2011


Subota, 29. listopada 2011. bivši Omladinski u 20 h, ulaz besplatan...

Nakon "Paklene naranče", ponovno film Stanley Kubricka, ovoga puta  isto toliko legendarni Full metal Jacket (1987).

Za uloge u ovom ratnom filmu o Vijetnamu, u potpunosti snimljenom na lokacijama u Engleskoj, Kubrick je objavio "potjernicu" za glavnim glumcima u svim američkim državama i Kanadi; za audiciju je pristiglo 3000 video vrpci a nakon "sužavanja" izbora punu audiciju prošlo je čak 800 potencijalnih glumaca. Opsesivni i perfekcionistički Kubrick povjerio je nezaboravnu ulogu opakog narednika bivšem marincu Ermeyu, inače pravom instruktoru američkih marinaca,  tek nakon što mu je ovaj dostavio kratki kućni video iz kojega se transkriptom izvuklo 150 stranica tečnih i originalnih psovki i uvreda. Ermey je "spot" snimio zato što mu je Kubrick prethodno prigovorio kako u stvarnom životu, na poslu stvarnog instruktora američkih marinaca, nije dovoljno "prljav" za tu ulogu.

Iako je nakon premijere film polučio "mješovite" kritike (1987.g. prikazan je u samo 215 američkih kina) Full metal jacket je sve do danas ostao legendaran po scenama  psihičkog nasilja nad mladim američkim vojnicima a kroz cijeli film po kadrovima bespoštedne i brutalne bitke koja razara svakoga i sve strane. Unatoč 11 nominacija, film je dobio "tek" 5 nagrada od kojih 3 izvan USA. Julien Rice, jedan od brojnih autora knjiga o Kubricku, izrekao je dobru poantu ovog filma: nakon scena brutalnog pranja mozgova u prvoj polovici filma, druga polovica bavi se univerzalnim problemom: pokušajem razumijevanja ljudskog zla. 

kino-komuna @ 20:49 |Komentiraj | Komentari: 0
četvrtak, listopad 6, 2011


"Smisao života" Monty Pythona (1983.g.) - daleko najmračnija satira u opusu bizarnih komedija za koju su Pythonovci nakon premijere izjavili kako im je cilj bio "uvrijediti sve". Istovremeno, to je bio i zadnji projekt na kojem je surađivalo svih 6  glumaca Letećeg cirkusa Monty Pythona, prvi put prikazanog  na BBC-u 9.listopada 1969.g. - Graham Chapman, John Cleese, Terry Gilliam, Eric Idle, Terry Jones i Michael Palin, ako ne računamo kompilaciju skečeva iz 1989.g.  u kojoj se šestorka zadnji puta pojavljuje zajedno, sjedeći na wc-u točno 4 sekunde. Na najvažnije pitanje na planeti: Što je smisao života?, Pythonovci odgovaraju serijom skečeva od rođenja do smrti, završavajući skečem u kojem od živog donatora organa pokušavaju izvući jetru uvjeravajući ga kako u ugovoru nigdje ne piše da mora biti mrtav. 

Što se tiče konzervativnog britanskog miljea kojega je Leteći cirkus nastojao razoriti svim nemogućim komedijama, Monthy Python je na njihovo veliko razočarenje postao kultna ikona britanske kulture. Svijet je ludovao na njihovu žalost. Izraz "pajtonovski" ušao je u prestižni oxfordski riječnik engleskog jezika; australijski paleontolog otkrio je 1985.g. u Qeenslandu fosil ogromne prethistorijske zmije i nazvao je Montypythonoides riversleighensis; komercijalna svemirska agencija SPACEX  lansirala je 2010.g. u nisku zemljinu orbitu kolut sira i sigurno ga prizemljila, šest asteroida nazvano je imenima šestorke Letećeg cirkusa, sladoled britanske kompanije Ben&Jerry, posut čokoladnim mrvicama i okusom likera s kavom dobio je ime Vermonty Python  - sve u čast nemogućih komedijanata.
U lipnju 2011.g.mediji su objavili kako preživjela četvorka originalne postave snima novi film, Biografiju lažljivca, animiranu 3d komediju zasnovanu na sjećanjima pokojnog Grahama Chapmana. Na pitanje novinara što je od svega u novom filmu istina o životu Chapmana, Terry Jones je odgovorio: Ništa, sve je apsolutna, besramna laž."  Do kraja Pythonovski.

Projekcija filma "Smisao života" 7. listopada 2011. ( petak ) u 20.00 sati. Prostor bivše robne kuće u Novoj Gradiški. Ulaz besplatan!

kino-komuna @ 16:35 |Komentiraj | Komentari: 0
četvrtak, rujan 15, 2011
Diplomac (eng. The Graduate) je slavna američka ljubavna komedija/drama iz 1967. koja govori o sazrijevanju mladića kojeg je zavela žena očevog poslovnog prijatelja. Film je režirao Mike Nichols i on je adaptacija istoimenog romana kojeg je napisao Charles Webb. To je jedan od klasika kinematografije koji se smatra jednim od najboljih filmova svih vremena a koji je proslavio Dustina Hoffmana i pjesmu „Mrs. Robinson“, te obilježio 1960-te. Udruga AFI ("American Film Institut") je proglasila film 9. najboljom ironičnom komedijom. 20. stoljeća.

Projekcija filma "Diplomac" 16. rujna 2011. ( petak ) u 20.00 sati. Prostor stare robne kuće u Novoj Gradiški. Ulaz besplatan! 

kino-komuna @ 12:52 |Komentiraj | Komentari: 0
srijeda, kolovoz 31, 2011
Obavijest za sve koji imaju namjeru doći na projekciju filma "Cinema Paradiso".

Zbog izložbe koja je u tijeku projekcija filma neće se održati u bivšoj Robnoj kući. Selimo se u predvorje Društvenog doma.

Projekcija filma "Cinema Paradiso" 2. rujna 2011. ( petak ) u 20.00 sati. Ulaz besplatan!

Dobro došli!

kino-komuna @ 11:45 |Komentiraj | Komentari: 0
srijeda, kolovoz 24, 2011


Poznati filmski redatelj prisjeća se svog djetinjstva u kinu Paradiso, gdje je Alfredo, čovjek koji je puštao filmove, prvi pridonio njegovoj ljubavi prema filmovima. On se vraća kući u  selo na Siciliju po prvi put nakon gotovo 30 godina te se podsjeća na svoju prvu ljubav, Elenu, koja je nestala iz njegovog života prije nego je otišao u Rim.

Projekcija filma "Cinema Paradiso" 2. rujna 2011. ( petak ) u 20.00 sati. Prostor stare robne kuće u Novoj Gradiški. Ulaz besplatan!

kino-komuna @ 22:00 |Komentiraj | Komentari: 0
nedjelja, kolovoz 7, 2011
Projekcija filma "Paklena naranča" 12. 08. 2011. ( petak ) u 20.30 sati. Prostor stare robne kuće u Novoj Gradiški. Ulaz besplatan!

plakat za film

O filmu pročitajte i ovdje:  http://www.filmski.net/filmovi/3728 

Paklena naranča (eng. A Clockwork Orange) ZF je film snimljen prema istoimenom romanu Anthonyja Burgessa i to prema američkom izdanju, koje je bilo bez posljednjeg poglavlja. Režirao ga je Stanley Kubrick 1971. godine. U glavnoj ulozi karizmatičnog delikventa nastupio je Malcolm McDowell, a za soundtrack je zaslužna Wendy Carlos.

Film je izazvao burne reakcije i uveo izraz "ultranasilje" u svakodnevnu uporabu. U hrvatskim kinima nije bio nikada prikazan, ali je svejedno postao kultni fenomen. U Velikoj Britaniji film je nakon premijere povučen iz distribucije zbog želje redatelja Kubricka zgroženog medijskom hajkom koja je pratila film.

kino-komuna @ 21:37 |Komentiraj | Komentari: 0